Nummer 1 teststraat van Groningen.

Wanneer?

Maandag t/m Vrijdag van 07.00 tot 17.00
Zaterdag & Zondag 08.30 tot 13.00

Waar?

Aan de A7 bij Kuil Banden - Afslag 39
Engelberterweg 116, 9723 EP Groningen

Laat je testen op corona
Binnen 20 minuten uitslag


Maak een testafspraak

Laat je testen op corona
Binnen 20 minuten uitslag


Afspraak maken

Maa t/m Vrij 07.00 tot 17.00
Za & Zon 08.30 tot 13.00

Aan de A7 bij Kuil Banden - Afslag 39
Engelberterweg 116
9723 EP Groningen


De PCR-test, wie kent het tegenwoordig niet. Nu het Coronavirus ook ons land binnen is getreden, hebben we ermee te maken dat we ons moeten laten testen of we het virus bij ons dragen bij verkoudheid en je niet fit voelen. Een PCR-test is dan nodig om uit te sluiten of je het coronavirus wel of niet

PCR-test

Deze test wordt ook wel de ‘polymerase chain reaction’ test genoemd en kan aantonen dat een stukje genetisch materiaal van het coronavirus in neus- en keelslijm zit. Deze test wordt het vaakst gebruikt omdat hij heel betrouwbaar is en het virus laat zien als je het bij je draagt. Je hebt ook een ander soort test, de zogehete Lamp-test. Deze test kun je vergelijken met de gewone PCR- test, alleen heb je voor het analyseren van de test minder bewerkingsstappen nodig en is hierdoor de uitslag veel sneller bekend. Het uitvoeren van deze test is even betrouwbaar en nauwkeurig in vergelijking met de PCR-test.

Uitvoeren van de test

De test wordt op een makkelijke, zij het voor de meeste mensen niet zo’n prettige manier, worden uitgevoerd. Door middel van een wattenstaafje wordt een uitstrijkje genomen van het slijm dat in jouw keel- en neus aanwezig is. Door middel van het draaien van het wattenstaafje kan dit slijm worden opgenomen en wordt het wattenstaafje in een speciaal buisje met vloeistof gestopt. Dit testmateriaal wordt naar het laboratorium gebracht en hier onderzocht. Door bovengenoemde zorgvuldige PCR-test, kan het virus snel worden opgepikt uit het slijm, ook als iemand weinig tot geen klachten vertoont kan aantoonbaar worden gemaakt dat het virus in jouw lichaam aanwezig is.

Betrouwbaarheid test

Testmateriaal is over het algemeen zeer betrouwbaar, maar het kan nog wel eens voorkomend dat er wegens omstandigheden een test verkeerd is afgenomen. Over het algemeen is de betrouwbaarheid groot van de PCR-test uitvoering. De test heeft een hoge gevoeligheid, waarbij het Coronavirus snel gedetecteerd kan worden. Indien de test toch iets niet goed aangeeft, dan kan het zijn dat er erg vroeg na besmetting met het Coronavirus is getest. De test geeft dan aan dat je geen virus bij je draagt omdat het nog te vroeg is dit te detecteren. Het duurt vaak een paar dagen tot een week voordat een test kan uitsluiten of je het virus bij je draagt of niet. Test je juist te laat, dan kan het ook zijn dat het virus niet meer voldoende in jouw lichaam aanwezig is en dit niet meer aantoonbaar is door het keel- en neusslijm dat wordt afgenomen. Het kan ook zijn dat je wel het virus bij je draagt, maar niet meer de besmettelijke virusdeeltjes omdat er meerdere weken na klachten overheen is gegaan (of het in aanmerking komen van mensen om je heen die zijn besmet met het Coronavirus. Je test dan positief, maar kunt niemand meer besmetten. Als laatst te benoemen kan het ook nog zijn dat er niet voldoende keel- en neusslijm is afgenomen of niet op de juist plek met het wattenstaafje is gekomen.